|
Élelmiszer és Népi gyógymódok
A lopótök mint élelmiszer:
Keserűanyag-mentes változatainak éretlen termése zöldség gyanánt süthető, főzhető. A termés húsa fehér, feszes, íze enyhe. A túlságosan burjánzó hajtások is felhasználhatók a konyhában, ehhez a hajtásokat 2-3 levéllel együtt vágják le.
A magokból olajat lehet préselni, a meghámozott magok pedig levesbetétként vagy kenyérbe sütve is jók. Más receptek szerint a tök beléből rizzsel és hússal készítenek egy tölteléket, és ezt a saját héjába töltik vissza. Indiában ecetbe főzve a szegények eledele.
A Kolumbusz előtti európai tökreceptek mind lopótökröl szólnak, mivel ez az egyetlen olyan tökfajta, aminek termesztését Európa nem Amerikától vette át.
-
Ez egy középkori recept, Lopótök sütemény hússal:
A töltelék hozzávalói:
-
30 dkg lopótök-bél
-
25 dkg disznóhús
-
25 dkg parmezánsajt, vagy más kemény sajt
-
1,5 dl tej
-
4 tojás
-
12,5 dkg cukor
-
2 teáskanál fahéj
-
2 teáskanál gyömbér
-
kurkuma, ízlés szerint
Elkészítés: A keserűanyag-mentes fajta lopótök zsenge termését éles késsel meghámozzuk, a magot és azt körülvevő szivacsos belsőrészt kikaparjuk. (Ha a félretett magot megpirítjuk és megsózzuk, jó sörkorcsolya lesz belőle.) A lopótököt és a húst kockára vágjuk, külön-külön puhára főzzük, majd szitára téve lecsöpögtetjük.
A lopótököt puhára törjük, és ha nem darált húsból indultunk ki, akkor a húst ekkor vágjuk egészen apróra. A sajtot lereszeljük, a fűszereket a tojásokban és a tejben gondosan eldolgozzuk. Alaposan összekeverjük az összes hozzávalót, és egy tűzálló edénybe töltjük. A tölteléket befedjük egy linzertészta-ráccsal. Körülbelül 45 percen keresztül sütjük, 190 - 200°C fokon. Nem szabad a tölteléknek túl puhán maradni, de a felszíne se legyen túl sötétre sütve.
Tipp:
-
Az elkészített sütemény a hűtőben egy pár napig jól tárolható, sőt be is fagyaszthatjuk. Az így tárolt sütemény íze még „kerekebb” is lesz.
Tanács:
-
Tanácsos kevesebb cukrot használni az előírtnál, máskülönben az íze nagyon is „eredeti” lesz.
-
E régi receptekben megadott fűszermennyiségek kellemetlen meglepetéssel szolgálhatnak azoknak, akik nem veszik figyelembe, hogy a korabeli szállítási viszonyok mellett a bors, a fahéj és más keleti fűszerek íze elgyengült, mire Európába ért.
Megjegyzés:
-
A Kolumbusz előtti európai tökreceptek mind lopótökről szólnak, mivel ez az egyetlen olyan tökfajta, aminek termesztését Európa nem Amerikától vette át.
-
Népi gyógymódok:
A tökmag enyhén vízhajtó. Az érett tökmagok szalagféreg kiűzésére alkalmazhatóak. Indiában kenetek készítésére is, belsőleg is használják a keserű ízű, kissé hashajtó hatású változatát. Ismerik olyan változatát is, amelyik mérgező. A lopótöklevelek főzetét cukorral keverik el Indiában, így adják be a sárgaságban szenvedőknek.
Egyes források fogamzásgátló hatást tulajdonítanak a lopótöknek (Lagenaria siceraria), de itt valószínűleg összetévesztésről van szó. A lagenaria nemzetség egy másik fajának, a breviflorának a tudományos vizsgálatok próbáját megállt tulajdonsága ugyanis, hogy hatóanyaga megakadályozza a petesejt beágyazódását a méhbe
| |